Voordelen van Wandpanelen met Bamboekern

1. Duurzaam en Milieuvriendelijk

Bamboe groeit snel en vereist weinig water en chemicaliën, wat het een van de meest

duurzame materialen ter wereld maakt. In vergelijking met PVC, wat een niet-biodegradeerbaar

plastic is, of Aku-panelen die vaak kunststoffen bevatten, is bamboe veel beter voor het milieu.

2. Lichtgewicht en Sterk

Bamboe is bekend om zijn ongelooflijke sterkte in verhouding tot zijn gewicht. Dit betekent dat

wandpanelen met een bamboekern zowel licht zijn om te hanteren als sterk genoeg om een

lange levensduur te garanderen, zonder in te boeten op kwaliteit.

3. Weinig Onderhoud

In tegenstelling tot PVC-panelen, die na verloop van tijd kunnen verkleuren of vervormen,

blijven bamboe panelen langer mooi. Ze zijn eenvoudig schoon te maken en vereisen weinig

onderhoud, wat ze ideaal maakt voor elk type ruimte.

Bamboe is kampioen CO2-vreter

Bamboe groeit harder dan bomen en legt ook veel sneller meer CO2 vast. Als CO2-vreter kan het alleen al in China meer dan een miljoen ton broeikasgas vastleggen, tot 2050.

Bamboe is geen boom, maar een gras. Het is ’s werelds snels groeiende plant en kan een enorme bijdrage leveren aan de reductie van CO2. Dat staat in een nieuw rapport dat is uitgebracht aan de COP20 in Lima door het International Network for Bamboo en Rattan (INBAR) .

“Bamboe is echt een bijzondere plant”, zei directeur-generaal van INBAR Dr. Hans Friederich. Hij wil bamboebossen dan ook opnemen in het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) . Het is volgens hem een strategisch middel in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom is er op dit gebied beleid voor duurzame ontwikkeling nodig, regulering en investeringsplannen.

INBAR kent als organisatie 40 lidstaten en is gewijd aan het verbeteren van de levensomstandigheden van arme boeren en gebruikers van bamboe en rotan, en het bevorderen van duurzame ontwikkeling met milieuvriendelijke praktijken. Bamboe biedt meerdere  voordelen, volgens Friederich, waaronder snelle restauratie van verarmde grond, grootschalige opslag van CO2, het is een duurzame bron van energie, en het verstrekt grondstoffen voor de bouw, textiel, huishoudelijke producten, meubels, en een groeiende lijst van andere innovatieve toepassingen .

Ondanks de boom-achtige verschijning is bamboe eigenlijk een lid van de gras familie, Poaceae. Bamboe wordt vaak geassocieerd met Azië en is de primaire bron van voedsel voor de bedreigde reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca). Bamboe is een pan-tropisch gewas, met meer dan 1.250 inheemse soorten groeien over de hele wereld in Amerika, in Afrika bezuiden de Sahara, en Azië. Bamboe is ook een deel van de voeding van de ernstig bedreigde berggorilla (Gorilla beringeiberingei) die leeft in tropische bossen in Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Meer over dit nieuws op de website van ENN 

Hoeveel CO2 zit er opgeslagen in bamboe?

Het berekenen van de CO2 die is opgeslagen in biogebaseerde materialen, waaronder bamboe, kan worden gedaan volgens de Europese norm EN 16785-2 (voor het vaststellen van het gehalte aan biogebaseerde materialen) en EN 16449 (oorspronkelijk ontworpen voor hout, kan ook worden gebruikt voor biobased materialen met een vergelijkbaar gehalte aan biogene koolstof). Ongeveer de helft van de massa van ovendroog bio-based materiaal (hout / bamboe) bestaat uit koolstof. De verhouding van het molecuulgewicht van CO2 (44g/mol) tot C (12g/mol) is 3,67. De CO2 die in de duurzame producten is opgesloten, kan vrij eenvoudig worden berekend op basis van de dichtheid van de bamboesoort, rekening houdend met het vocht- en lijmgehalte. Hoe groter het gewicht per m³, hoe meer CO2 er wordt opgesloten. Zo bestaat Bamboo X-treme®, met een dichtheid van 1150 kg/m³, voor ongeveer 90% uit bamboe (1010 kg/m³) met een vochtgehalte van 12%, wat neerkomt op 902 kg/m³ droge biomassa bij 0% vochtgehalte. De helft van deze massa, 453 kg/m³, is biogene koolstof. Vermenigvuldigd met de verhouding tussen het moleculair gewicht van CO2 en C (3,67) levert dit 1662 kg CO2/m³ op. Dit is hoger dan de meeste houtsoorten (bijv. grenen met een dichtheid van 450 kg/m³ slaat circa 737 kg CO2 op, Bangkirai met 930 kg/m³ sluit 1475 kg CO2 op). Voor op maat gemaakte berekeningen zijn er verschillende eenvoudig te gebruiken CO2 calculators online beschikbaar, gebaseerd op houtgebruik, maar deze kunnen ook worden gebruikt voor andere materialen op biobasis, zoals bamboe. Zie bijvoorbeeld de CO2-calculator van Centrum Hout CO2

Waarom is bamboe duurzaam?

  1.  Bamboe filtert veel co2 uit de lucht. Hoe méér bamboe, hoe minder co2 er in de lucht zit.
  2. Bamboe kan per hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot absorberen, terwijl bomen 15 ton CO2-uitstoot per jaar verwijderen (duurzaambedrijfsleven.nl).
  3. Bamboe heeft een groeicyclus van amper vier á vijf jaar, hierdoor is een jaarlijkse oogst mogelijk.
  4. Door deze snelle groei en het toenemende gebruik leidt dit niet tot ontbossing. Op voorwaarde dat bamboeplantages niet in de plaats komen van bestaande bossen.
  5. Bamboe genereert tot 35% meer zuurstof dan een gelijk volume bomen.
  6. Bamboe is recyclebaar en wordt gezien als één van de alternatieven voor plastic, dit in verband met de naderende ban op plastic (nos.nl).
  7. Bamboe is ijzersterk en is erg buigzaam. Dit maakt het ideaal materiaal voor het maken van meubels.

 

Footer
Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.
De waardering van thuispaneel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 25 reviews.